Kokoomuksen Sarkomaa: Maakuntavaalit väistävät – kansalaisten palvelut etusijalle

Blogi

TIEDOTE 5.7.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa näkee, että hallitus teki viisaan ja välttämättömän päätöksen ottaessaan aikalisän ja siirtäessään maakuntavaaleja. Uudistuksen onnistumisen yksi edellytys oli se, ettei maakuntavaalien alkuperäisen ajankohdan annettu houkutella hosumiseen.

” Sote-uudistuksessa on kyse lähihistoriamme suurimmasta uudistuksesta, jolla turvataan kaikkien suomalaisten laadukkaat, yhdenvertaiset ja kustannustehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut tuleviksi vuosikymmeniksi. Tässä aikaikkunassa maakuntavaalien siirto on kosmeettinen liike. On hyvä, että huolellinen lainsäädännön valmistelu ja kansalaisten palvelut laitettiin etusijalle”, Sarkomaa arvio.

Hallitus on tänään päättänyt siirtää maakuntavaalit lokakuuhun 2018. Siirron taustalla on perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset sote- ja maakuntauudistuksen lakiesityksiin. Lait esitetään tulevaksi voimaan vuoden 2020 alusta alkaen.

Sarkomaan mukaan oppositio on tehnyt väärän johtopäätöksen sote- ja maakuntauudistuksen kohtaamista perustuslaillisista haasteista. Sarkomaa muistuttaa nykytilanteen eriarvoisuudesta ja toteaa uudistuksen etenevän määrätietoisesti välttämättömästä aikalisästä huolimatta. Uudistuksen kaatumisesta kärsisivät eniten heikoimmassa asemassa olevat.

”Eduskunta antoi hallitukselle kotiläksyt, mutta ei jättänyt luokalle. Sanotaan tämä nyt vielä kerran selvästi. Sote-uudistus etenee eikä valinnanvapaus törmännyt perustuslakiin, vaan valinnanvapauden keskeiset periaatteet läpäisivät valiokunnan tiukan seulan. Perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset on tehtävä huolella. Eduskunnan on saatava tehdyistä muutoksista kunnolliset vaikutusarviot. Kun maakuntavaalit eivät enää hengitä niskaan, voidaan keskittyä etsimään ongelmiin ratkaisuja ja tehdä laadukasta lainsäädäntöä”, Sarkomaa painottaa.

Uudistukseen valmistautuvaa kenttää ja henkilöstöä Sarkomaa kannustaa jatkamaan paikallista valmistelua. Henkilöstön mukana olo on yksi uudistuksen keskeinen onnistumisen edellytys. Lopuksi Sarkomaa heittää pallon opposition suuntaan.

”Nyt kun yhtiöittämisvelvollisuudesta on huolellisen arvioinnin jälkeen päätetty luopua ja uudistuksen kanssa on otettu aikalisä, niin oletan opposition viimein näyttävän valinnanvapaudelle estoitta vihreää valoa”, Sarkomaa aprikoi.

Lisätiedot: Sari Sarkomaa 050 5113033

 

Ota kantaa