Helsingin kuntapolitiikan viikko 26/2017

Blogi

Helsingin kuntapolitiikka hiljentyi tänään kesäksi kokoustauolle. Tänään kokoontuivat vielä kaupunginhallitus ja sen elinkeinojaosto.

Kaupunginhallitus palautti yksimielisesti omaishoidon tuen myöntämisperusteet valmisteltavaksi uudelleen. Kaupunginhallituksen mukaan myöntämisperusteita tulee muuttaa siten, että omaishoidon tuen euromäärät nostetaan Espoon tasolle ja muutoinkin omaishoidon ehtoja nostetaan samalle tasolle kuin Espoossa ja Vantaalla. Kun rahamääräinen tuki on samalla tasolla kuin Espoossa ja palvelut jo ennestään laajemmat kuin pääkaupunkiseudun kunnissa, voidaan sanoa, että Helsingissä omaishoitoa tuetaan kaiken kaikkiaan paremmin kuin naapurikunnissa. Päätöksessä korostetaankin, että Helsinki haluaa tukea omaishoitajien jaksamista ja lisätä omaishoitoa.

Sosiaali- ja terveystoimialan tulee valmistella uusi esitys myöntämisperusteista sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Päätöksessä edellytetään myös, että pisteytysrajoja tulee lieventää ja lisäksi on kohtuullistettava leikkureita, joilla perheen saamaa tukea alennetaan, jos ne käyttävät jaksamista tukevia palveluita.

Omaishoidon tuen myöntämisperusteita muutettiin helmikuun alussa. Niille omaishoidettaville, joiden tuki on laskenut tai lakannut uudistettujen kriteerien takia, palautetaan vanhojen sopimusten mukainen tuki, kunnes lautakunta on hyväksynyt uudet myöntämisperusteet. Omaistukea saavat voivat siten odottaa rauhallisin mielin uutta sosiaali- ja terveyslautakunnalle tehtävää esitystä.

Kaupunginhallitus luopui myös yksimielisesti joidenkin työntekijäryhmien ehdotetuista siirroista palvelukeskusliikelaitokseen.

Elinkeinojaosto piti tänään ensimmäisen kokouksensa. Se sai selvityksen Singaporessa 18.–21.9.2017 järjestettävästä tapahtumasarjasta. Tapahtumasarjalla kasvatetaan Helsingin tunnettuutta ja vetovoimaa aasialaisten investointien ja matkailijoiden kohteena sekä edistetään elinkeinoyhteistyötä Aasian suuntaan. Tapahtumien alustavat teemat ovat koulutus ja älykkäät oppimisympäristöt, smart & clean, health tech sekä merialan ICT.

Seuraava kaupunginhallituksen kokous pidetään maanantaina 7.8. Kaupunginvaltuusto kokoontuu syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa keskiviikkona 30.8. Lautakunnat pitävät strategiaseminaarejaan elokuun alkupuoliskolla ja ensimmäisiä kokouksiaan elokuun puolivälistä lähtien.

Minulla on luvassa heinäkuuksi mm. käyntejä päiväkodeissa ja leikkipuistoissa. Osa niistä on suljettu kesäksi, mutta palveluja tarjotaan ympäri kaupunkia myös heinäkuussa työskentelevien vanhempien arjen helpottamiseksi.

Aurinkoista kesää!

Ota kantaa