Helsingin kuntapolitiikan viikko 21/2017

Blogi

Useimmat Helsingin lautakunnat ovat pitäneet jo viimeiset kokouksensa vanhassa kokoonpanossa.

Kaupunhallitus ennätti kokoontua jo maanantaina ja päätti mm. vuokrausperusteiden määräämisestä eräille omakotitalo-, asunto- ja autopaikkatonteille, määrärahan myöntämisestä Kruunusiltojen pohjatutkimuksiin. Se antoi myös lausuntonsa hallinto-oikeudelle yleiskaavasta ja Vartiosaaren osayleiskaavasta tehdyistä valituksista.

Tiistaina kokoontuu vielä sosiaali- ja terveyslautakunta, jonka esityslistalla on mm. Laakson yhteissairaalan tarveselvitys. Kyseessä on yhteensä peräti noin 700 miljoonan euron hanke. Alustava rakentamisaika olisi vuosina 2020–2025. Kokonaiskustannukset sisältävät uusien sairaalatilojen lisäksi uudet ajoyhteydet, pysäköintipaikat, tunneliyhteyden Meilahteen sekä vanhojen rakennusten peruskorjauksen. Suunnittelun seuraavaan vaiheeseen liitetään hankkeen taloudellisten vaikutusten tarkastelu. Laakson yhteissairaalan suunnitteluvaiheesta vastaa Helsingin kaupunki. Hankesuunnitteluvaiheen kustannuksista sovitaan Helsingin kaupungin ja HUS:n kesken erikseen. Hankkeen toteutusmuoto, hallintamalli ja rahoitusjärjestelyt tarkentuvat, kun maakunta- ja sote-lainsäädännöt on hyväksytty ja kun tulevan Uudenmaan maakunnan tahtotila tarkentuu. Hankkeesta neuvotellaan tulevan Uudenmaan maakunnan kanssa ennen lopullista sitoutumista hankkeeseen.

Nyt odotellaan uuden valtuustokauden alkamista. Joitakin isoimpia asioita on nimenomaan haluttu jättää uusien päättäjien ratkaistavaksi, kuten kävelykeskustan kehittäminen.

Vaikka politiikassa ollaan odottavalla kannalla, kaupungissa tapahtuu vaikka mitä. Moni ennätti toivoa, että Rautatientorin mielenosoituksista päästäisiin Maailma kylässä -tapahtuman myötä, mutta viimeisimpien tietojen mukaan mielenosoitukset saavat jäädä Rautatientorin läheisyyteen. Poliisi seuraa ja arvioi Maailma kylässä -tapahtuman rakentamis- ja tapahtuma-aikana alueen turvallisuus- ja liikennetilannetta.

Tasavallan presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset helatorstaina muuttavat liikennejärjestelyjä keskustassa iltapäivällä. Siunaustilaisuus pidetään Tuomiokirkossa, josta hautajaissaattue lähtee Presidentinlinnan kautta Hietaniemeen. Saattueen vuoksi reitin varrelta suljetaan katuja kokonaan ajoneuvoliikenteeltä noin kello 14–16 välillä. Lisätiedot joukkoliikenteestä hautajaisten aikana löytyvät Helsingin seudun liikenteen sivuilta www.hsl.fi.

Helsingin sote-palvelujen päivystyksestä helatorstaina saa tietoja täältä: https://www.hel.fi/uutiset/fi/sosiaali-ja-terveysvirasto/helatorstai-2017

Aurinkoista viikkoa!

Ota kantaa