Neuvolat voisivat olla vieläkin parempia

Blogi

Kirjoitin päivän Helsingin Sanomien mielipidepalstalla siitä, että sote-uudistuksessa ei saa hukata hyvin alkanutta perheiden ja ammattilaisten välistä yhteistyötä neuvoloissa. Hyvistä käytännöistä on pidettävä kiinni.

Kirjoitus kokonaisuudessaan tässä alla :

 

Pääkirjoituksessa (HS 24.4.) nostettiin esiin neuvoloiden tärkeä rooli Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto­järjestelmässä. Neuvolat ovatkin hyvinvointiyhteiskuntamme kruununjalokiviä.

Äitiys- ja lastenneuvolajärjestelmä on tuonut meille esimerkiksi laajan rokotuskattavuuden ja ollut osaltaan vaikuttamassa siihen, että lapsikuolleisuus on Suomessa todella alhainen.

Samalla kuitenkin on muis­tettava, että hyvääkin on vara parantaa. Meillä Helsingissä on esimerkiksi käynnistetty neuvola päiväkodissa -kokeilu, jossa kolmevuotistarkastus – mukaan lukien hammashoitaja – on tuotu päiväkotiin. Järjestelmän helppous on siinä, että vanhempien ei tarvitse erikseen ­varata aikaa tarkastukseen ja hammastarkastukseen ja hakea lasta kahdesti pois päiväkodista.

Myös lapselle tarkastus tutussa ja turvallisessa ympäristö on miellyttävä.

Kokeiluun on yhdistetty vanhempien ryhmäkeskustelu neuvolan ja päiväkodin ammattilaisten kanssa. Vastaavaa yhteistyötä päiväkodin ja neuvolan kesken kannattaa lisätä ja laajentaa.

Sote-uudistuksessa ei saa ­hukata hyvin alkanutta perheiden ja ammattilaisten välistä yhteistyötä. Moniammatillinen yhteistyö on avain ennalta­ehkäisyyn ja perheiden auttamiseen ajoissa.

Suomessa on laaja yksimielisyys siitä, että neuvolapalvelut järjestetään vastedeskin julkisesti. Tarjottiin neuvolapalvelut tulevaisuudessa sitten maa­kunnan liikelaitoksessa tai sote-keskuksessa, meidän päättäjien on pidettävä tarkkaa huolta ­siitä, että hyvät käytännöt ­säilyvät ja hyvät neuvolapalvelut ovat vielä entistäkin parempia.

Laura Rissanen
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (kok)
Helsinki

The post Neuvolat voisivat olla vieläkin parempia appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa