Helsingin kuntapolitiikan viikko 18/2017

Blogi

Vapun jälkeisellä viikolla Helsingin kaupunginhallitus kokoontuu poikkeuksellisesti tiistaina. Kaupunginhallituksen esityslista löytyy täältä:

http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginhallitus/esityslistat/asiakirja?year=2017&ls=11&doc=Kanslia_2017-05-02_Khs_17_El

Listalla on esimerkiksi johtamisjärjestelmään liittyviä muutoksia mm. konserniohjeen osalta, Keski-Pasilan Ratapihakortteleiden asemakaava sekä Asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti, joka jäi viime kokouksessa pöydälle.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu puolestaan keskiviikkona. Esityslista löytyy täältä:

http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/kaupunginvaltuusto/esityslistat/asiakirja?year=2017&ls=11&doc=Kanslia_2017-05-03_Kvsto_10_El

Listalla on mm. ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sote-palveuista annetun vanhuspalvelulain mukaisen suunnitelman seuranta sekä kaupungin ympäristöraportti viime vuodelta. Lisäksi käsitellään liuta aloitteita.

Oma aloitteeni on jo vuodelta 2013 ja koskee yhden luukun palvelujen kehittämistä yrittäjiä varten. Aloitteeseen aiemmin saamani vastaus ei tyydyttänyt minua, joten se on tulossa jo toiseen kertaan käsittelyyn. Asia on edennyt sen verran, että yritysten palvelunäkymää kehitetään olemassa olevalle hel.fi-sivustolle, Yritysten Helsinki -nettisivulle. Sivusto hyödyntää jo olemassa olevaa kaupungin sähköisen asioinnin alustaa palvelujen yhteen toimivuuden takaamiseksi. Jo valmiina olevat yrityspalvelut siirretään Yritysten Helsinki -sivustolle. Tämä helpottaa yritysten asiointia kaupungin kanssa. Kaupungin vastauksessa kuitenkin todetaan, että käytännössä yhden luukun sähköisten palveluiden kehittäminen edellyttää siis taustalla olevien prosessien ja päätöksenteon kuvaamista ja kehittämistä. Tämä edennee teknisten virastojen yhdistymisen yhteydessä.

Muut käsiteltävät aloitteet ovat kunnan asukkaan aloite paremmasta kävely-ympäristöstä Rautatieasemalle, ja valtuutettujen aloitteet koskevat esim. koiraveron poistamista, sähköautoille ystävällistä kaupunkia, palautusluukkujen lisäämistä kirjastoihin, maksutonta joukkoliikennettä koululaisryhmille jne. Kokoomuksen valtuustoryhmä on tehnyt tärkeän ryhmäaloitteen lasten harrastetakuusta, ja myös se käsitellään keskiviikkona.

Opetusviraston toimintakertomus 2016 on ilmestynyt. Oleellista on mm. se, että kaikille peruskoulun päättäville nuorille pystyttiin tarjoamaan opiskelupaikka ammatillisessa koulutuksessa toteutuneiden lisäpaikkojen ja nivelvaiheen koulutusten sekä avointen opintojen myötä. Toimintakertomus löytyy täältä:

Click to access Liite.pdf

Tänään, tiistaina 2.5. klo 17.30–19.30 järjestetään kaupungintalolla asukasilta. Helsingin kaupunki valmistelee seuraavaksi neljäksi vuodeksi uutta kaupunkistrategiaansa. Tilaisuudessa kuulet, miten strategiaa on valmisteltu ja miten asukkaat voivat osallistua valmisteluun. Paikkana on kaupungintalon juhlasali osoitteessa Pohjoisesplanadi 11–13. Tarkempi ohjelma löytyy täältä:

http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/kaupunginkanslia/asukasilta-2.5.2017

Osallistuitpa tämän illan sessioon tai et, kannattaa käydä kommentoimassa tulevaisuuden skenaarioita. Kommentointimahdollisuus nopealla ja vaivattomalla kyselyllä on auki perjantaihin 5.5. saakka ja löytyy täältä:

https://kerrokantasi.hel.fi/kaupunkistrategia

Erinomaista alkanutta viikkoa!

Ota kantaa