Päivähoitomaksuihin merkittävä alennus

Blogi

Maan hallitus päätti puoliväliriihessä laskea päivähoitomaksuja vuoden 2018 alusta. Julkisuudessa on puhuttu eniten siitä, että uudistuksen jälkeen 6700 uutta perhettä on ns. nollamaksuluokan piirissä eli maksujen tulorajoja nostetaan. Samalla maksuja alennetaan muutenkin nostamalla tulorajoja.  Kenenkään maksut eivät nouse.

Vähemmän uutisoinnin piirissä on ollut se, että samalla hallitus päätti siitä, että sisaralennus toisesta lapsesta on kaikilla perheillä jatkossa 50 %, kun nyt alennus on 10 %. Tosin esimerkiksi Helsingissä on ollut kaupungin päättämänä erillinen 40 euron sisaralennus, mutta tuo 50 prosenttia on tätä huomattavasti merkittävämpi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaksilapsisessa perheessä, jossa vanhempien yhteenlaskettu kuukausitulo on noin 6000 euroa kuussa ja molemmat lapset ovat päivähoidossa, laskee päivähoidon kuukausimaksu 551 eurosta 435 euroon. Tämä on kuukaudessa 116 euroa ja vuodessa yli tuhat euroa. Lapsiperheen arjessa tämä on erittäin merkittävä säästö. Meillä Helsingissä maksimisumma kahden lapsen perheelle on tuon erillisen sisaralennuksen jälkeen ollut 511 euroa. Eli mikäli siitä luovutaan, on alennus tässä ylimmässä maksuluokassa Helsingissä 86 euroa, joka sekin on erittäin merkittävä summa, kuten kaikki lapsiperhearkea pyörittävät tietävät.

Vielä enemmän laskevat pienempituloisten, monilapsisten perheiden maksut. Esimerkiksi kahden huoltajan perhe, jonka yhteenlasketut tulot ovat noin 3800 euroa kuussa, maksaa tällä hetkellä kahden lapsen päivähoidosta 262 euroa kuussa. Nyt maksu laskee 134 eurolla eli 128 euroon kuussa.

Päivähoitomaksut muodostavat monessa perheessä aidon kannustinloukun eli työllistymisen esteen. Kun käteen jäävät tulot siirtyvät käytännössä suoraan hoitomaksuihin, moni miettii, kannattaako töihin palata.

Hallituksen päätös onkin konkreettinen kädenojennus lapsiperheille ja samalla aivan oikeansuuntainen työllisyystoimi.

The post Päivähoitomaksuihin merkittävä alennus appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa