Sosiaaliturvan kokonaisuudistus käynnistettiin onnistuneesti puoliväliriihessä

Blogi

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää hyvänä hallituksen puoliväliriihen päätöstä aloittaa sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistuksen valmistelu, joka tähtää ensi hallituskaudelle. Sarkomaan mukaan monelta hallitukselta tekemättä jäänyt sotu-uudistus on jäänyt soten varjoon, mutta uudistuksen tarve on aivan vastaava.

”Sosiaaliturvamme on tilkkutäkki, jota on eri aikakausina paikkailtu sieltä ja täältä, mutta joka ei enää vastaa ihmisten tarpeita ja työelämän muutoksen asettamiin haasteisiin. Turvan eri osien paikkaaminen ei enää auta, vaan on tehtävä kunnollinen uudistus”, toteaa Sari Sarkomaa.

Sarkomaa moittii erityisesti nykyisen sosiaaliturvan sisältämiä kannustinloukkuja, jotka vaikeuttavat tai jopa muodostavat esteen työn vastaanottamiselle. Sosiaaliturvan pitäisi olla ponnahduslauta takaisin työelämään tilanteessa, jossa ihminen syystä tai toisesta jää väliaikaisesti vaille ansioita.

”Yhteiskunta ei ole terve, jos työ ei kannata ja jos sosiaaliturva estää aktiivisen osallistumisen yhteiskunnassa. Työn, itsensä työllistämisen ja oman osaamisen kehittäminen tulee aina kannattaa ja näkyä rahapussissa”, sanoo Sarkomaa.

Työ ja osallisuus yhteiskunnassa on jokaiselle tärkeä ja  paras keino ehkäistä syrjäytymistä. Sarkomaa korostaa, että päättäjillä on vastuu siitä, että yhteiskunta on mahdollistava eikä elämää hankaloittava. Sarkomaa pitää hyvänä ratkaisuna, että hallitus ottaa valmistelussa huomioon perustulokokeilun lisäksi osallistumistulokokeilun.

”On välttämätöntä, että tällä hallituskaudella käynnistetään kokeiluja, tiedonhankinta ja valmistelua sekä näytetään selkeää suuntaa isolle uudistukselle, josta seuraavissa hallitusneuvotteluissa on oltava valmius sopia”, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
p. +358 505113033

Ota kantaa