Näin löydät itsellesi täydellisen kuntavaaliehdokkaan

Blogi

Annoin jo yhden äänestyssuosituksen: Äänestä nuorempaa, tai näidenkin vaalien jälkeen kuntia johtavat keski-ikäiset miehet.

Nyt annan toisen: Äänestä ehdokasta, joka pärjäisi valtuustossa. Hyvästä – tai edes hyvännäköisestä – tyypistä ei nimittäin ole vallankäyttäjänä mitään iloa, jollei hän osaa tai halua sitä valtaa käyttää. Sellaista tyyppiä äänestäneen ääni menee hukkaan.

Itse ajattelen ehdokkaan valintaa vaaleissa pitkälti samalla tavalla kuin valitessani työntekijää: yritän saada selville, onko hänellä edellytykset hoitaa homma kotiin niin työntekijänä kuin työyhteisön jäsenenä. Onko hänellä näyttöä aiemmasta aikaansaamisesta, tuloksekkaasta yhteistyöstä erilaisten ihmisten kanssa, hakemansa työn kaltaisten tehtävien ymmärtämisestä ja haltuunotosta? Tämä on tärkein kysymys etenkin silloin, kun työnantajalla on pienet resurssit, eikä virherekryihin ole varaa. Tai silloin, kun äänestäjällä on vain yksi ääni, ja hän haluaa sijoittaa sen fiksusti ja tuottavasti.

Siksi olen kehittänyt Täydellisen Kuntavaaliehdokkaan Löytämisen Kaavan, olkaapa hyvät!

ehdokkaankaava.001

Neljä kysymystä, joihin vastaamalla löydät itsellesi täydellisen kuntavaaliehdokkaan:

Etsi ensin omiin taustakriteereihisi – esimerkiksi ikä, sukupuoli, puolue tai puolueet, tukanväri tai koira-/kissaihmisyys – sopivat ehdokkaat. Vertaile heitä sen jälkeen neljän kysymyksen avulla. Kysymykset ovat tärkeysjärjestyksessä.

  1. Jaatteko saman arvopohjan?
  2. Onko hänellä näyttöjä onnistumisesta samantyyppisissä tehtävissä?
  3. Onko hänellä vakuuttava näkemys siitä, millä tavoin kotikuntaasi tulisi johtaa?
  4. Jaatteko suunnilleen saman näkemyksen siitä, mihin suuntaan kotikuntaasi tulisi kehittää?

Tadaa – olet löytänyt itsellesi Sen Oikean!

Tässä vielä pidempi versio Täydellisen ehdokkaan löytämisen kaavasta:

1. Jaatteko saman arvopohjan?

Pidättekö samoja asioita tärkeinä? Miten ehdokkaan vaalikoneisiin ja sivuilleen listaamat arvot ovat näkyneet hänen aiemmissa toimissaan? Kykeneekö hän konkretisoimaan arvojaan vaiko vain käyttämään niitä näteissä korulauseissa ja pontevissa puheissa? Onko hän kanssasi samaa mieltä perustavaa laatua olevista ihmisoikeuskysymyksistä, vaikkei niistä valtuustossa päätetäkään?

2. Onko hänellä näyttöjä onnistumisesta samantyyppisissä tehtävissä?

Tässä vaiheessa joku yleensä huutaa väliin, että kysymyshän suosii istuvia valtuutettuja, tilaa tuoreille voimille! Höpöjuttuja. Samantyyppiset tehtävät eivät tarkoita samoja tehtäviä.

Valtuustotyössä tarvitaan esimerkiksi neuvottelu- ja viestintätaitoja, kykyä hahmottaa laajat kokonaisuudet, erottaa olennainen ja rakentaa eri tavoitteet yhdistäviä ratkaisuja yhdessä. Näitä taitoja on kuka tahansa suomalainen voinut kerryttää esimerkiksi työelämässä tai toimimalla järjestöissä (omat lempparini partio ja Lukiolaisten Liitto antavat aktiiveilleen keskivertovaltuutettua paremman osaamisen jo ennen äänestysikää). Jos ehdokkaalta taas puuttuu kokonaan kokemus yhteisten asioiden ajamisesta ja yhdessä tekemisestä: en suosittele äänestämään.

Kannattaa muistaa, että pelkkä titteli tai merkintä CV:ssa ei merkitse vielä mitään. Nuorisovaltuutettukin on voinut olla huono nuorisovaltuutettu tai johtaja jättää johtamatta. Ota siis selvää, googlaa ja kysele ehdokkaasi kanssa aiemmin tehneiltä!

3. Onko hänellä vakuuttava näkemys siitä, millä tavoin kotikuntaasi tulisi johtaa?

Seuraavaksi vastataan kysymykseen miten. Miten kotikuntaasi johdetaan parhaalla mahdollisella tavalla? Jatkuuko valtuuston – kaupungin ylimpien päättäjien – toiminta ennallaan, jos ehdokkaasi valitaan?

Jos olet nykymenoon tyytyväinen, hyvä. Jos taas uskot, että paremminkin voisi olla, etsi uudistajia. Etsi niitä ehdokkaita, joilla on ajatuksia esimerkiksi päätöksenteon viestinnän, avoimuuden ja osallistamisen kehittämisestä. Ja jälleen: etsi ehdokkaita, joilla on näyttöjä siitä, että he kykenevät maalailemallaan tavalla toimimaan. Ei ole esimerkiksi kovin uskottavaa hehkuttaa aktiivisen someviestinnän merkitystä, jos itsellä on parisataa seuraajaa Twitterissä ja blogihistoriaa vain vaalikampanjan ajalta. Tai puhua kaupunkilaisten kuuntelemisen ja osallistamisen puolesta, jos vain, no, puhuu itse.

Jatkokautta hakevilta ja suuria toimintatapauudistuksia lupailevilta kannattaa kysyä: Mikset tehnyt tätä jo aiemmin?

4. Jaatteko suunnilleen saman näkemyksen siitä, mihin suuntaan kotikuntaasi tulisi kehittää? 

Valtuustossa istutaan neljä vuotta ja päätetään sadoista asioista. Siihen suhteutettuna on aika sama, mitä ehdokkaasi ajattelee yksittäisestä tienpätkästä, ratikkalinjasta tai lentokentästä. Yhden asian äänestäjä tulee pettymään monta kertaa, jollei ehdokasta valitessaan kiinnitä huomiota kuin yhteen mielipiteeseen. Se ehdokas kun painaa äänestysnappia valtuustosalissa aika monen muunkin päätöksen kohdalla.

Mieti siis kokonaisuutta. Millaisessa kaupungissa haluat elää, millaisen kaupungin menestymiseen uskot? Valitse ehdokas, jolla on suurin piirtein sama näkemys Helsingin tulevaisuudesta.

Ota kantaa