Helsinki on helmi

Blogi

Kulunut vuosi 2016 oli Helsingin matkailulle positiivinen ja Helsinki oli esillä kansainvälisessä mediassa sekä sosiaalisessa mediassa poikkeuksellisen paljon. Esimerkiksi National Geographic kehui Helsinkiä vuolaasti ja Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuodelle 2017. Muös Saara Aallon valloittava esiintyminen X Factor UK -ohjelmassa toi meille arvokasta näkyvyyttä Britanniassa. 

Helsingin matkailun kasvua ovat vauhdittaneet erityisesti suuret kansainväliset tapahtumat ja kongressit. Marras-joulukuun vaihteessa järjestetty Slush veti pääkaupunkiimme yli 15 000 vierailijaa. Helsingistä on kasvamassa myös yhä suositumpi risteilykaupunki. Viime heinäkuussa Helsingin satama teki matkustajaennätyksensä, kun matkustajamäärä oli yli 1,5 milj. kuukaudessa. Hatunnoston ansaitsevat myös monet erilaiset tapahtumat: Weekend festival, Flow, Kallio Block Party, Helsingin juhlaviikot, Lux Helsinki, Taste of Helsinki ym. Ne houkuttelevat ihmisiä nauttimaan upeasta Helsingistä.

Helsinki ei kuitenkaan ole vielä ottanut brändistään ja mahdollisuuksistaan kaikkea irti. Muutamista uusista valonpilkahduksista huolimatta — Allas Sea Pool, Löyly, Hernesaarenranta — merellisessä Helsingissä, saaristossamme ja rannoissamme on huomattavaa kehittämis- ja elävöittämisvaraa. Oikein hyödynnettynä lähisaaret voisivat olla Helsingin aarreaitta. Kauppatorin ilme aikansaeläneine telttoineen ja parkkipaikkoineen vaatii pikaista nykyaikaistamista.

Matkailun kehittämisen ehtona on luonnollisesti omalta osaltaan alaa tukeva lainsäädäntö. Myös oikeanlainen veropolitiikka tukee matkailun kehittämistä. Matkailu- ja ravintola-alamme verotus lukeutuu tällä hetkellä Euroopan korkeimpiin. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan ravintola-aterian hinnasta jää vain noin 2 % voittoa. Helsingin ravintola- ja baarielämä on lahjakkaiden ja ahkerien yrittäjien ansiosta kokenut viime vuosina melkoisen kasvupyrähdyksen, josta voi olla hyvin ylpeä. Valitettavasti useimmat ravintolat joutuvat kuitenkin edelleen pitämään ovensa kiinni sunnuntaisin sunnuntailisien vuoksi. Myös aikaisin kiinni menevät ravintoloiden keittiöt saavat eurooppalaiseen ruokakulttuuriin tottuneilta turisteilta kriittistä palautetta. 

Oman haasteensa matkailuun tuo koulujemme kesälomien ajankohta. Keski-Euroopan lomasesongin ollessa parhaimmillaan, lukuisat kesälomakohteet sulkevat Suomessa ovensa. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi. Kyseessä on merkittävä kansantaloudellinen tappio. Kesälomat tulisi siirtää nykyistä myöhemmäksi. 

Yritysten ja yrittäjien toimintaa haittaavaa turhaa sääntelyä on kuluvalla hallituskaudella ryhdytty purkamaan. Yhtenä loistavana esimerkkinä tästä on vuoden vaihteessa toteutunut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Kauppiaat voivat nykyisin itse päättää liikkeensä aukioloajoista ja palvella näin entistä paremmin niin kotimaisia asiakkaita kuin turistejakin. Turhaa normistoa riittää purettavaksi jatkossakin. Esimerkiksi terassien tiukkoja aukioloaikasäännöksiä on syytä lieventää. 

Helsingin matkailussa on valtavasti potentiaalia, mikäli vain osaamme ja haluamme tämän hyödyntää. Helsinki on todellinen helmi.

Ota kantaa