Lääkäriin illalla ja neuvola päiväkotiin

Blogi

Helsingin valtuusto keskusteli eilen yli neljä tuntia sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen liitettävästä valinnanvapauslainsäädännöstä. Kuulostaa hieman puisevalta, mutta keskustelu ei sitä suinkaan ollut. Keskustelussa yksinkertaistettiin asioita ja maalattiin reippaalla kädellä turhia uhkakuvia. Esimerkiksi Ruotsin valinnanvapausmallia on kritisoitu virheellisesti, kuten professori Mats Brommels päivän Helsingin Sanomissa kirjoittaa.

Minusta sote-uudistuksessa tärkeintä on se, että parannamme palveluita. Lyhennetään jonotusaikoja ja lisätään esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvastaanottoja. Tähän valinnanvapaus on erinomainen keino. Eikä se edes ole mikään uusi juttu. Jo nyt kaikilla helsinkiläisillä on oikeus valita terveysasema, tätä oikeutta on vain käytetty vähän.

Tällä hetkellä valinnavapaus koskee ennen kaikkea niitä, joilla on siihen varaa. Pääkaupunkiseudulla noin puolella lapsiperheistä on sairaskuluvakuutus. Valinnanvapaus on tehokas keino lyhentää jonoja. Ja nyt sen piiriin pääsevät nekin, jotka ovat tällä hetkellä työterveyshuollon ja yksityisen terveydenhuollon mahdollisuuksien ulkopuolella. Valinnanvapaus siis parantaa merkittävästi ihmisten välistä yhdenvertaisuutta.

Meillä Helsingissä on sikäli hyvä tilanne, että sosiaali- ja terveysvirastot yhdistyivät jo muutama vuosi sitten. Palvelut on integroitu ja valmius sote-uudistuksen läpiviemiseen on hyvä. Jo nyt esimerkiksi Vuosaaren terveysasemalla on pidennetty ilta-aukioloaikoja, asema on auki joka ilta klo 20 saakka. Tähän suuntaan sote-uudistuksen pitää muutenkin viedä.

Selvää on, että niin valinnanvapauslainsäädännössä kuin koko sote-paketissa on vielä viilattavaa. Näinhän on aina, kun isoja uudistuksia tehdään.

Itse toivon, että sote-uudistuksen myötä pidetään kiinni myös Helsingin hyvistä uusista innovaatioista. Yksi näistä on neuvola päiväkodissa -kokeilu. Siinä kolmevuotistarkastus viedään päiväkotiin ja samassa yhteydessä hoituu myös hammastarkastus. Tämä on erinomainen keino sujuvoittaa arkea, kun lasta ei erikseen tarvitse kesken työ- ja hoitopäivän hakea kahteen otteeseen neuvolareissua varten. Ja lapsikin viihtyy, kun tarkastukset tehdään tutussa ympäristössä.

The post Lääkäriin illalla ja neuvola päiväkotiin appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa