Nousseet eläinlääkärimaksut vaarantavat lemmikkien hyvinvoinnin

Blogi

Huimasti kohonneet eläinlääkärimaksut ovat viime vuosina herättäneet runsaasti keskustelua lemmikinomistajien keskuudessa. Eläinlääkärimaksut ovat viidessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet Suomessa. Kaikista pahin tilanne on Helsingissä. Yksityiset pieneläinklinikat ovat usein kunnallisia kalliimpia ja Helsingissä kaupungineläinlääkäri ei tarjoa lainkaan eläinlääkäripalveluja. 

Oman lemmikin hyvinvointi on useimmilla lemmikinomistajilla prioriteettilistalla korkealla ja eläinlääkärikulujen kattamiseksi monet tinkivät esimerkiksi omista lääkkeistään. Aina ei tämäkään riitä ja lemmikki voi korkeiden hintojen vuoksi jäädä vaille sen tarvitsemaa hoitoa. Esimerkiksi Helsingissä eläinsuojeluyhdistyksen ovelle on hylätty sairaita lemmikkejä.  

Aina lemmikkiä ottaessa pitää toki miettiä etukäteen mitä kaikkea lemmikin omistajan vastuu pitää sisällään ja on hyvä tiedostaa, että lemmikki voi tulla yllättävänkin kalliiksi. Ihan kaikkiin kuluihin on mahdotonta varautua etukäteen. Lemmikit kun voivat sairastaa ihan siinä missä ihminenkin. Ihmisten elämäntilanteet voivat kuitenkin muuttua äkistikin, ja vaikka aiemmin olisi ollut varaa hoitaa lemmikki kuntoon, niin taloudellinen tilanne on monella voinut merkittävästi muuttua sen jälkeen, kun lemmikki on jo tullut osaksi perhettä. Tällöin vaarana on lemmikin laiminlyönti ja hinnan korkeista eläinlääkärikuluista maksavat lopulta eläimet. 

Palvelujen ei toki kuulu olla ilmaisia, mutta nykyinen hintataso on kestämätön. Korkeat hinnat vaarantavat monen eläimen hyvinvoinnin. Eläimet voivat helposti jäädä kokonaan hoitamatta, mikäli omistajalla ei ole varaa viedä lemmikkiään eläinlääkäriin. Tai mikäli omistajalla on varaa käyttää lemmikkiään eläinlääkärissä, voi hän joutua tinkimään tarvittavista hoidoista korkeiden hintojen vuoksi. Pahimmissa tapauksissa liian kalliit eläinlääkärimaksut johtavat siihen, että eläintä ei hoideta kuntoon, tai sitä ei nukuteta ikuiseen uneen, vaikka terveydellinen tila niin vaatisi. Toisaalta taas jotkut voivat joutua päätymään lemmikin lopettamiseen, jos taloudellinen tilanne ei kestä hoitojen maksamista, tai lemmikin pitämistä. 

Kärjistettynä voi pian kysyä, onko vain hyvin toimeentulevilla oikeus lemmikkiin? Perusasiat kuten rokotukset eivät välttämättä ole liian kalliita, mutta erilaiset tutkimukset, tai yllättäen sattuvat tapaturmat, joissa joudutaan operoimaan jotain, voivat helposti nostaa maksuja hurjankin korkeiksi. Eläinlääkäri pyrkii varmasti aina toimimaan lemmikin parhaaksi, mutta lopullisen päätöksen hoidosta tekee kuitenkin aina lemmikin omistaja.

Ota kantaa