Äänestä nuorempaa, tai näidenkin vaalien jälkeen kuntia johtavat keski-ikäiset miehet

Blogi

Mummuni isä Tauno Maaranta oli vuosia mukana Hausjärven kunnallispolitiikassa. Kun Tauno täytti viisikymmentä, hän tuumasi ”nuorempien vuoro” ja lopetti.

Tauno kuoli 1950-luvulla, joten emme koskaan ehtineet tavata. Jos olisimme ehtineet, olisin kehunut. Sillä valtaan pääseminen ja vallan käyttäminen on vaikeaa, mutta kaikkein vaikeinta on luopua vallastaan. Arvostan jokaista, joka siihen kykenee.

Näissä kuntavaaleissa ehdolla on vähemmän nuoria kuin 20 vuoteen. Ehdokkaiden keski-ikä on 50 vuotta. Vuoden 2012 vaaleista se on kivunnut puolentoista vuoden verran ylöspäin.

Ehdokasasettelu vaikuttaa tietysti myös tulokseen. Viime kuntavaaleissa todennäköisimmin valituksi tuli, jos oli viisikymppinen mies. Jos suunta jatkuu samana, näissä vaaleissa todennäköisimmin valituksi tulee vielä vähän vanhempi viisikymppinen mies.

Tästä vaalipäivään asti suurin valta on kuitenkin äänestäjällä. Meillä jokaisella on yksi ääni, jonka voimme antaa kenelle parhaaksi katsomme. Ja jos voisin antaa yhden puoluerajat ylittävän äänestyssuosituksen, antaisin tämän: Älä äänestä keski-ikäistä miestä. Äänestä nuorempaa, naista tai miestä.

(Sori tästä, sedät, mutta tehän tulette pärjäämään vaaleissa joka tapauksessa.)

Ja te puoli elämäänne valtuustoissa viettäneet, jälleen ehdolla olevat konkarit: Ottakaa Taunosta mallia. Ehkä voisitte seuraavien vaalien alla miettiä, olisiko jo aika antaa nuoremmille tilaa. Vallasta luopuminen ei ole helppoa, mutta useimmiten se on tarpeellista ja terveellistä. Myös luopujalle itselleen.

Ota kantaa