Arvojohtajuuttakin tärkeämpää on arvotekeminen

Blogi

Mitä enemmän näen ja koen erilaisia organisaatioita, sitä onnellisempi olen siitä, että olen aloittanut oman johtajaurani – tavallaan myös työurani – partiossa. Partiossa johtaminen ja johtamisen arvostus kun perustuu tekemiseen, ei tiettyyn statukseen. Me uskomme, että hyväksi johtajaksi voi ja pitää kasvaa, että hyvä johtaminen on tilannesidonnaista eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä iän, tittelin tai kokemuksen kanssa. Ehkä ennen kaikkea: Partiossa oppii, että menestyvä liike on aina johtajaansa vahvempi. Että hyvä johtaja tunnustaa sen ja osaa käyttää sitä hyödykseen.

Ja mitä enemmän ajattelen johtamista, sitä vähemmän ajattelen johtajia. Johtajia tarvitaan, ehdottomasti, mutta menestyksen ratkaisevat tekijät. Hyvä johtaja on toki itsekin sellainen, mutta yksi tekijä ei vielä riitä. Ei riitä, että liikkeellä tai vaikka yrityksellä on hienot arvot. Ei riitä, että johtaja on ottanut ne arvot täydestä sydämestä omakseen, puhuu niistä aktiivisesti ja toteuttaa niitä kaikessa toiminnassaan. Edes se ei riitä, että johtaja innostaa muita toimimaan arvojen mukaisesti.

Arvojohtajiakin enemmän tässä maailmassa ja etenkin tässä kiristyneessä ilmapiirissämme tarvitaan arvotekijöitä. Niitä, jotka toteuttavat oman organisaationsa toimintaa kaikilla tasoilla, isoissa ja pienissä rooleissa, sisäisesti ja ulkoisesti, hetken tai pidemmän aikaa – ja joiden tekeminen perustuu aina organisaation yhteisille arvoille. Niitä, jotka uskovat liikkeensä arvopohjaan ja tekevät sitä toteuttavia tekoja, vaikka kritiikkiä, joskus kiusaa ja kuraakin, sataisi niskaan. Niitä, jotka tuulisessakin tilanteessa uskovat arvoihinsa tarpeeksi vankasti tehdäkseen mieluummin oikein kuin helposti.

Parhaassa tapauksessa koko organisaatio koostuu sellaisista arvotekijöistä – ja minä uskon, että partiossa me ollaan aika lähellä parasta tapausta. Meillä on erinomainen partiokasvatus, joka takaa, että jokainen partiolainen tuntee, ymmärtää ja osaa päivittäisessä toiminnassaan elää todeksi liikkeen arvopohjaa. On pidettävä huoli, että niin on jatkossakin. Arvojohtajuuteen liittyvät tempaukset ja yksittäiset koulutukset ovat mainio ja tärkeä lisä, mutta olennaisinta on varmistaa, että perussysteemi toimii ja kehittyy koko ajan. Vain siten voimme oikeasti olla Suomen vaikuttavin nuorten liike emmekä sekalainen sakki omiin suuntiinsa vetäviä yksilöitä.

Arvojohtajat varmistavat, että liikkeen arvot ovat näkyviä ja että resurssit kohdennetaan parhaalla tavalla niiden toteuttamiseen. Arvotekijät varmistavat, että liikkeen arvot pysyvät ja toteutuvat joka päivä, vaikka arvojohtajaa ei juuri sillä hetkellä olisikaan – kuten demokratiassa saattaa joskus käydä.

Siksipä: Mitä enemmän näen ja koen erilaisia organisaatioita, sitä onnellisempi olen siitä, että saan toimia johtajana just partiossa. Meidän arvojen toteutuminen ja niiden kautta paremman yhteiskunnan rakentaminen ei ole kiinni minusta, se on Suomessakin kiinni kaikista meistä 65 000 partiolaisesta ja juuri siksi olemme onnistuneet siinä niin hyvin. Kiitos siis sinä arvotekijä, joka paiskit koko ajan töitä kaikille avoimen, tasapuolisen ja fiksuja aloitteellisia ihmisiä kasvattavan liikkeen puolesta. Se ei ole ihan vähän. Se on itse asiassa tärkeimpiä juttuja, mitä voi yhä mustavalkoisemmaksi käyvässä maailmassa tehdä.

 

Ota kantaa